2014. június 27., péntek

Melanochromis III.

Az ebben a bejegyzésben tárgyalásra kerülő Melanochromisok színükben különböznek az eddigiektől, az eddig megszokott kék és fekete mellett barnás árnyalatokkal találkozhatunk, sárgásbarnával, zöldesbarnával. Ha emlékszünk a Melanochromisok általános bemutatására, akkor tudjuk, két nagy csoportra bontottuk őket. A melanopterus csoportba tartozó nagyobb testű, megnyúlt fejű, állkapcsú fajok bemutatása következik.


M. melanopterus Undu Reef hím

Kezdjük a csoport névadó fajával. A Melanochromis melanopterus a Malawi-tó nagy részén előforduló faj, populációi között nagy a differencia, a teljesen kéktől a sötét olíva színűig, populációi megjelenésükben homogének. Két élőhely van a tó északnyugati részén, ahol kis eséllyel találkozhatunk velük, a Kande sziget és Mdoka környékén, ezeken a területeken más fajok töltik be szerepüket, melyek életmódja, táplálkozása nagyjából azonos a M. melanopteruséval. A keleti partvidék vizeiben Undu Pointnál északabbra szintén nem találhatóak meg, ezen a részen egy olyan sügér él, amelyik táplálkozás szempontjából nem specializálódott, algákat és az iszapban élő apró állatokat is eszi, halivadékot és planktont is fogyaszt. A M. melanopterus táplálkozásának alapja a természetes közegében a halivadék, de hasonlóan az előbb említett halhoz, mindenből kiveszi a részét. Amivel magyarázható, hogy a fajt egy másik hal helyettesítheti, pedig az, hogy a melanopterusokkal szemben nem territoriális az életmódja. Ez mind a szaporodásban, mind a táplálkozásban sikeresebbé teheti őket.

M. melanopterus Thumbi Island hím


A melanopterusok 12-13 centisre nőnek a tóban, nőstényeik barnásak, hímjeik az említett kék-fekete-barnás színeket produkálják. A kifejlett állatok magányosan élnek, elfoglalnak egy barlangot, repedést, vagy egy sziklák közötti hézagot, ott állnak lesben, várva, hogy arra ússzon agy kisebb halakból álló raj (leginkább mbunák ivadékain élnek). Emellett alacsonyabb rendű rákokat, rovarokat és lárváikat fogyasztják. A fiatal állatok ivarérésükig kisebb csapatokban járnak, gyorsan haladnak át a területen, nagyjából mindent megpróbálnak megenni, ami ehetőnek tűnik.

M. melanopterus Nakantenga Island hím

Felépítésében nagyon hasonló fajként ismertethetjük a M. robustust, a témában kutató tudósok között erősen megoszlanak a vélemények, hogy lehet-e külön fajként említeni. Legtöbb esetben a M. melanopterusnál mélyebb , 20 méter körül találhatóak meg, alapszínükben jelentősen különböznek tőlük. A melanopterusokkal ellentétben, melyeknek a jellegzetes két vízszintes csíkjuk állandóan jelen van, a robustuson ezek nem lelhetőek fel, viszont bizonyos hangulatukban függőleges sávozottság figyelhető meg rajtuk, de kifejlett hímjeik az ikrafoltok kivételével világoskékek.

M. robustus

Akváriumi tartásuknál vegyük figyelembe ragadozó természetüket, általánosságban erős territoriális viselkedésüket. Megfelelően "zsúfoltan" társítva, táplálkozásban egyező fajokkal együtt tartsuk, bőségesen biztosítunk számukra üregeket, barlangokat a személyes tér meglétéhez. Számoljunk azzal is, hogy mellettük nem marad meg más fajnak az ivadéka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése