2012. november 7., szerda

Maylandia-Metriaclima

A nemzetség, melynek megismerésébe belekezdünk, Maylandia néven ismerhettük meg. Ad Konings 2007-ben kiadott Malawi cichlids in their natural habitat című könyvében, mely a negyedik kiadás, már Metriaclimaként tünteti fel az ide tartozó fajokat. Ezek szerint fogunk itt is eljárni.

Az üledékmentes sziklás zónát nagyszámú Mbuna népesíti be. Táplálék bőséggel áll rendelkezésre, így az egyedüli forrás, amiért versengeniük kell egymás között, az a terület. Ennek eredményeként minden talpalatnyi területre igényt tart legalább egy sügér. A zóna szikláinak méretét tekintve nagy eltérések tapasztalhatóak, a 20-30 centis átmérőtől a több tíz méteres nagyságúakig mindenféle méretű megtalálható.
Az üledékmentes területek a meredek lejtésű szakaszokon alakulnak ki, ahol az üledék nem a sziklákon, hanem alattuk, közöttük rakódik le. Ott, ahol a meredekség csökken, a nagyobb mennyiségű üledékből létrejön a homokos zóna.
A sziklákat algamezők borítják, első sorban magas rosttartalmú algafajokat találhatunk közöttük, melyek szorosan a kövekre nőve alapot alkotnak az egysejtű algák megtelepedéséhez. Ezek az egysejtű algák pedig a legjobban emészthető, hasznosítható részét képezik a kövekről legelésző halaknak.

A gerinces állatok összességére jellemző, hogy nem képesek megemészteni a növényi sejtek külső részét, a sejtfalat mikroorganizmusok segítsége nélkül.
A sziklákat borító bevonatban találhatóak gerinctelenek is, melyeknek elfogyasztása elkerülhetetlen, de mint már volt róla szó, ettől eltekintve az ezt fogyasztó halakat növényevőknek tekintjük.

A Metriaclima-csoportot három alcsoportra osztjuk, az első a "klasszikus " zebrák, melyeket BB zebraként is emlegetnek. A legismertebb képviselőjük a Metriaclima zebra, mely az elsők között volt az akváriumokba eljutó mbunák közül. Alaptípusát Likoma Isalnd-nél gyűjtötték be (Barnes, 1933.; Yarnton Mills, 1911.).
Ennek a változatnak kék alapon fekete csíkos teste van, kék hátúszóval.



Az alaptípustól erőteljesen eltérő populációkkal találkozhatunk sokfelé a tóban. A csíkok vastagsága, megléte vagy nem léte alapján határozottan elkülönülő populációik találhatóak meg, Előfordulnak teljesen világoskék, csík nélküli, OB, Red Top változatok is.

George Turner érdekes következtetésre jutott a különböző változatok párválasztási szokásainak vizsgálatakor. Egy változathoz tartozó nőstények csoportját egybeköltöztették a saját és más csoportba tartozó hímekkel. A nőstények sokkal inkább előnyben részesítették a saját hímjeiket, mint a minimális eltérésűeket. Előfordult az is, hogy ha nem volt azonos változatból hím a nőstényekkel, nem is voltak hajlandóak ívni.

Megtalálható a tóban egy olyan populáció, mely hímjeinek nem egyforma a hátúszója, lehet vörös, fehér, vagy sárga is. Smith DNS vizsgálatai alapján ebben a populációban M. zebra és M.pyrsonotos keverékek is élnek, tehát nem mindegyik populációra igaz a nőstények "hűsége".

Változatosságuk ellenére tulajdonságaik, szokásaik megegyeznek attól függetlenül, hogy melyik populációba tartoznak. Táplálkozás közben az aljzatra merőlegesen helyezkednek el,  fogaik külső sorának mindegyike kettős hegyű, fésűszerűen működik. A belső fogsor mindegyike három hegyű, elmozdulásra képes. Táplálkozás közben a hal szélesre nyitott szájával nekifeszül az algabevonatnak, amikor becsukja, a "fogfésű" legyalulja azt a sziklákról. Erre a legelő táplálkozásra specializálódtak alapvetően, de nem utasítják vissza a planktoneleséget sem. A nőstények csapatokban kóborolnak, a hímek csak nagy mennyiségű planktoneleség rendelkezésre állásakor hagyják el területeiket, ilyenkor csatlakoznak a nőstények és fiatalok csapataihoz.

Ívásuk barlangokban, üregekben zajlik, a megtermékenyítés a nőstény szájában történik meg. Párválasztáskor a nőstények nem feltétlenül ragaszkodnak a színben hozzájuk passzoló hímhez, ez lehet az oka a sok OB hím jelenlétének. Sok más tényező is számításba jön választáskor, a hím territóriuma, kontúrjai, feromonjai, általános viselkedése, de még táplálkozási viselkedése is meghatározó lehet.
Nőstényeik egyszerűbb, általában sötétebb tónusú öltözetet viselnek az OB változatok kivételével, de hát nem is az ő dolguk a figyelemfelkeltés.

Akváriumi tartásuknál vegyük figyelembe a hímek territoriális viselkedését, társításukra figyeljünk oda, legyen megfelelő határvonala a territóriumoknak, barlang az ívásukhoz. Etetésükkor nem kell teljesen kizárni az állati eredetű táplálékokat.

M. pyrsonotos

M. zebra Nakatenga

M. greshakei


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése