2014. december 13., szombat

Ritkán tartott Lamprologusok II.

A most bemutatásra kerülő fajok mind kis termetűek, kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlhatóak, tartásuk egyszerű, helyigényük kicsi, mégis sok érdekes dolgot csinálnak.

Akit érdekel a halak viselkedése és nem csak egy céltalanul fel-alá úszkáló, az akváriumhoz közelítő emberalakra az etetőhelynél tolongó egyszerűbb gondolkodású lényt akar, hanem egy olyan társaságot, amelyik bizonyos mértékig maga rendezi a terepet, amelyik egészségesen rivalizál, rangsort alakít ki, lakóhelyet foglal és takarít, szerelmesen udvarol, őrizgeti a porontyait és nem ássa ki feltétlenül a növényeket, annak itt van egy egyszerű felsorolás, amiből választva biztosan nem éri majd csalódás.

Ezeknek a halaknak nem kell több száz literes terrárium, megelégednek a 60-100 liter közötti méretekkel. Magas akváriumban ne gondolkozzunk, nem is feltétlenül a gyári szabványokra lesz szükségünk, inkább az alapterület mérete legyen a fontos. 60x45x35 centis akvárium már megfelelő a tartásukra abban az esetben, ha csak magukban tartjuk őket. Kiválóan társíthatók egyéb kis testű, nyugodt halakkal, például az Altolamprologus compressiceps sp. shell jó választás lehet. Általánosságban jól meg tudják magukat védeni nagyobb halakkal szemben is, végső esetben csigaházukba menekülnek, de ha azt akarjuk, hogy teljes mértékben kibontakozzanak, akkor ne tegyük ki őket felesleges tortúráknak. A most következő fajokat sem érdemes keverni, hiszen életmódjuk nagyjából azonos, ugyanazokért a dolgokért versengenek, előbb-utóbb valamelyik faj vesztésre fog állni és kiszorul.

Akváriumuk berendezésekor a finom szemcseméretű homok, a sok csigaház elszórt kövekkel, sziklákkal a lényeges, de mint említésre került, nagyobb termetű növényeket is nyugodtan ültethetünk hozzájuk. A Vallisneriák, mint strapabíró fajok jó választás lehetnek.

Halaink táplálását fagyasztott artémiával, mysissel, fehér- és fekete szúnyoglárvával, alkalmanként kis mennyiségben vörös szúnyoglárvával és jó minőségű száraz eledelekkel oldjuk meg, vizüket a megfelelő hatékonyságú szűrésen kívül heti rendszerességgel 10-15 %-kal frissítsük, tartsuk 22-24 °C hőmérsékleten.

Amennyiben minden feltétel megfelel, szaporodásukra is számíthatunk. Nagy ivadékszám nem jellemző rájuk, ennek megfelelően a szülői gondoskodás viszonylag fejlett. Általában a nőstény a védelmező, a hím inkább a területre figyel, a betolakodók távoltartásában segít be.

Halainknak nem csak kicsi a helyigényük, de érdekes viselkedésükkel, szép színezetükkel, mintázatukkal is díszére válhatnak otthonunknak. Mindenkinek szívesen ajánlom tartásukat.

Lamprologus signatus

Lamprologus kungweenzis

Lamprologus ornatipinnis

Lamprologus speciosus

Lamprologus meleagris


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése